Metoda celor 5 De ce - coaching si autocoaching

Metoda celor 5 De ce - coaching si autocoaching

Metoda celor 5 De ce - coaching si autocoaching

Metoda celor 5 „De ce” este o tehnică simplă de rezolvare a problemelor pentru a ajunge rapid la cauza reală a unei probleme. Se încearcă să se ajungă la cauza reală a unei probleme, folosind de 5 ori întrebarea „De ce?”. Aceasta permite rezolvarea eficientă a problemelor. După ce ați întrebat acest lucru de 5 ori, ar fi trebuit să găsiți cauza, care poate fi apoi remediată sau eliminată printr-o analiză a cauzei principale.

Metoda a fost inventată de Sakichi Toyoda și cunoscută în anii 1940 prin sistemul de producție Toyota (TPS).

Răspunsul la primul „De ce?” declanșează un alt „De ce?”. De obicei, 5 întrebări „De ce?” sunt suficiente pentru a ajunge la fondul cauzei.

Odată ce cauza a fost identificată, este important să găsiți soluții la cauză cu ajutorul metodelor de generare a ideilor (de exemplu, metoda 6-3-5, brainstorming, body storming etc.).

Utilizarea instrumentului 5 „De ce?” implică patru întrebări cheie:

Care este problema? (Descrierea problemei)

  • Care este cauza de bază a unei probleme?
  • Care este relația dintre cauze?
  • Cine a fost implicat și cum?
  • Care au fost efectele?

Abordarea metodei este simplă. Nu numai că sunt combătute simptomele, dar se caută cauza problemei și soluții.

Pentru ca metoda 5 „De ce?” să poată fi utilizată corect și eficient, trebuie respectate următoarele trei reguli de bază (Wichert, 2012):

1. Nu fă presupuneri

În niciun caz nu trebuie făcute ipoteze cu privire la originea problemei. Acest lucru ar duce la o concluzie greșită despre cauze. Cel mai bine este să colectați faptele sau seturile de date direct de la sursă.

2. Nu te opri prea devreme, ci continuă să întrebi

„De ce” ar trebui verificat până când a fost găsită cauza principală a problemei. Practica arată că uneori este foarte dificil să-ți faci drum prin cele 5 „De ce”. Numai dacă răspunsul la un „De ce” arată un proces (pas) defect sau lipsă ar putea fi cauza problemei.

3. Revizuirea inversând întrebarea

Verificarea inversând întrebarea. Dacă doriți să verificați dacă cauza a fost efectiv identificată, puteți încerca să trageți concluzia inversă cu ajutorul unei „determinări dacă-atunci”. Un exemplu:

  • De ce mi-am uitat telefonul mobil acasă?
  • Pentru că m-am grăbit în această dimineață când m-am trezit târziu.

Dimpotrivă, dacă nu m-aș fi trezit târziu în această dimineață, nu mi-aș fi uitat telefonul mobil.

Acest exemplu arată clar că a te trezi târziu nu este neapărat motivul uitării telefonului mobil. Prin urmare, sunt necesare întrebări suplimentare despre adevărata cauză. De ce persoana s-a trezit târziu? S-ar putea ca ceasul deșteptător să meagră, să fi uitat sa setezi alarma pe telefon sau mama să nu fi fost informată corespunzător cu privire la ora trezirii etc.

Eu practic această metodă în sesiunile de coaching. Mai mult. O practic și în sesiunile de autocoaching, când doresc să identific singur care sunt cauzele reale și soluțiile unor probleme personale sau profesionale.

Din experieță vă spun că prima sesiune poate provoca o iritare a persoanei care trebuie să răspundă la întrebări. Aceasta se simte de parcă răspunsul dat este pus la îndoială sau cel care întreabă este prea intruziv. După ce se întelege procesul și faptul că repetiția întrebării ajută acesta se relaxează și participă activ.

Autocoachingul este foarte simplu. Eu iau o coală de hârtie, scriu de 5 ori întrebarea „De ce” și trec simultan prin aceste întrebări și răspunsuri.

Îți recomand să aplici acestă metodă simplă. O poți aplica singur ori de câte ori ai probleme la care cauți soliții.

Aștept să îmi scrii în comentarii experiența ta cu acreastă metodă. Cum te-a ajutat?

Mentorat, Branding Personal, Dezvoltare Personala, Coaching, Marketing Online & NLP in Iasi & Moldova & Romania

Metoda celor 5 De ce - coaching si autocoaching - www.raduprisacaru.ro

Radu Prisacaru – contact@raduprisacaru.ro – 0727661799

Inscrie-te Acum in Grupul Reinventeaza-te si Mergi mai Departe

Planifica o discutie Fata in Fata, Video sau Audio – Gratuit primele 60 minute

Metoda celor 5 De ce - coaching si autocoaching - www.raduprisacaru.ro

Publicat pe  5 ianuarie 2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

smartphonedownload linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram