Coaching – Istorie & Evolutie

Coaching – Istorie & Evolutie

Coaching – Istorie & Evolutie.

Primele referiri la o relatie de sprijin a aparut in Grecia – in Odiseea lui Homer. In aceasta poveste, Telemacus, fiul lui Ulise,este sprijinit de catre un batran intelept. Acest batran se numea Mentor. De aici, cuvantul „Mentor” a fost asociat cu cu figura unui sfatuitor intelept si de incredere. In Grecia Antica, fostii campioni, ii indrumau pe noii atleti care se pregateau pentru jocurile olimpice. Dar nu era folosit termenul de coach.

Cuvantul „coach” se presupune ca ar proveni de la numele orasului KOC (care se pronunta Kotch) din Ungaria. Acest oras era renumit in toate Europa pentru carutele/trasurile care se construiau aici in secolul XV. Cuvantul englez „coach” pe presupune ca ar proveni din cuvantul maghiar „kocsi” care inseamna „din orasul Koc”. Cuvantul apare in limba engleza in secolul XVI.

Pentru prima data, in 1830 la Universitatea din Oxford cuvantul „coach” este folosit pentru a face referire la o persoana in context academic. in acel moment cuvantul „coach” era folosit pentru a desemna un tutore care sprijinea un student in munca sa academica.

In 1861 cuvantul „coaching” este folosit pentru prima data in sport. Din acel moment cuvantul „coach” este folosit in sportul englez si mondial.

In afaceri, cuvantul a fost folosit pentru a desemna posibilitatea cresterii performantelor oamenilor. Intre 1940 si 1960 unele organizatii asigurau managerilor executivi consilieri pentru a le imbunatati pregatirea si rezultatele.

Abraham Maslow si Carl Rogers au fost 2 campioni a dezvoltarii potentialului uman. Aceasta miscare are radacinile in anii 1960.

Conceptul de „Inner Game” a fost propus de Tim Gallwey in cartea sa din 1974, „The Inner Game of Tennis”. Acest concept a fost extras din tenis si a fost imbratisat de comunitatea de business in anii 1970-1980 din SUA.

Coachingul este acum folosit pentru a sustine studenti, oameni de afaceri, pacienti, viitori lideri, manageri executivi sau oricine doreste sa se dezvolte personal si profesional si sa-si atinga potentialul.

Descarca Acum Gratuit Cartea – „Ce este COACHINGUL?

Coaching – Istorie & Evolutie Coaching 3 - www.raduprisacaru.ro

Coaching – Istorie & Evolutie

Coach – Radu Prisacaru – contact@raduprisacaru.ro – 0727661799

Vrei sa stii mai multe despre Coaching – Istorie & Evolutie?

Citeste articolele din categoria Coaching sau pe websiteul ICF

Etichetat pe:
Publicat pe  2 mai 2020
Categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Categorii

  • Articole recente

  • Etichete

  • Stabileste acum o Intalnire Fata in Fata sau Conferinta Telefonica sau Video


  • Descarca Acum Gratuit:

  • Articole Despre

  • Descarca Acum Gratuit

  • smartphonedownload linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram