Ai grija ce informatii asimilezi - Dezvoltare Personala

Ai grija ce informatii asimilezi - Dezvoltare Personala

Ai grija ce informatii asimilezi

Regandirea regimului nostru de informatii

In 1826, un francez pe nume Anthelme Brillat-Savarin este creditat cu fraza “esti ceea ce mananci”. In 2020, poate estecazul sa facem o usoara revizuire: constiintele moderne sunt un produs al informatiilor pe care le consumam. Si exista o multime de informatii. 

La jumatate de secol de cand a inceput epoca informatiei, relatia noastra cu informatiile s-a modificat drastic. La inceput, o mare parte a miscarii s-a caracterizat prin activitatea de a face informatiile mai accesibile pentru toata lumea. Acum avem in mare parte problema opusa. Avem acces la cantitati prea mari de informatii si au patrus in fiecare aspect al vietii noastre. 

Dupa cum scrie Niel Postman: “Informatiile apar fara discriminare, directionate catre nimeni in special, in volum enorm si cu viteze mari si deconectate de la teorie, sens sau scop.”

Acum, accesul la informatii in sine nu este un lucru rau. De fapt, probabil este un lucru incredibil de pozitiv. La fel cum a fost si industrializarea alimentelor care a permis accesul global la alimente ieftine si abudente. Globalizarera informatiilor prin intermediul tehnologiei a permis tot felul de beneficii educationale si sociale care erau anterior imposibile. Dar la fel ca si industrializarea alimentelor, avem efecte secundare - crestere a obezitatii, a diabetului si bolilor cardiace. La fel si supraabundenta informatiilor vine cu un pret. Acest pret este timpul care il petrecem pana gasim ce informatii ne dorim. 

Descarca Acum Gratuit Cartea – „Ce este COACHINGUL?

Pentru a continua comoditatea metaforei alimentare, stim cu totii ca ar trebui sa mancam bine si sa evitam gustarile care ne ofera satisfactii pe termen scurt, dar ne lasa in cele din urma nesatisfacuti. La nivel teoretic, nu avem probleme. Dar la nivel practic, daca avem cumparate  bomboane si chipsuri, suntem obligati sa cedam impulsurilor noastre. Una dintre ipotezele false pe care cei mai multi dintre noi le folosim este aceea ca impusul nostru catre gustari - sau, in analogia informationala, impulsus catre o implicare reactiva, neconcentrata - suntem atrati de dorinta de placere.

Dar, de fapt, este putin mai complex. In loc sa ne indreptam spre placere, este mai bine sa ne intelegem comportamentul impulsiv ca o miscare indepartata de disconfort. Atunci cand ne plictisim sau simtim anxietate, cautam o iesire usoara, ceva care ne va impulsiona pe moment. Asa cum o spune Nir Eyal, “Chiar si atunci cand credem ca suntem in cautara placerii, suntem efectiv condusi de dorinta de a ne elibera de durerea dorintei ... Pur si simplu, impulsul de a scapa de disconfort este cauza principala a intregului comportamentului. in timp ce celelalte sunt cauze secundare.”

Ce inseamna asta pentru noi?

In primul rand, intelegerea adevaratului motiv pentru care ne atrag unele lucruri, de exemplu defilarea la nesfarsit prin Facebook, ne ajuta sa luptam impotriva realitatii, care dezolvota o relatie mai profunda cu stari de incomodare. Dupa ce intelegem acest lucru, exista o serie de lucruri pe care le putem face pentru a atenua atragerea catre distragere. 

Descarca Acum Gratuit Cartea – „Ce este COACHINGUL?

Trebuie sa exersam putina compasiune de sine si sa intelegem ca pastrarea in afara barierei informatiilor ispititoare necesita un mod constant putere si vointa. Unul dintre cele mai simple si important lucruri pe care putem sa le facem este sa ne remodelam mediul. Este comun in lumea sanatatii si nutritiei. Inlocuieste pur si simplu gustarile nesenatoase cu cele sanatoase. Acesta este unul dintre cele mai efieciente moduri de a opri alimentatia nesanatoasa. De ce nu ar trebui sa fie cazul in dieta noastra informativa? Daca te uiti bine si cu sinceritate la mediul tau digital, ce vezi? Presupun ca nu este destul de frumos. Multe taburi? Notificari care apar in fiecare minut? Aplicatii imprastiate pe desktop?

Realitatea este ca mediile noastre digitale sunt fragmentate, aglomerate si pline de distrageri iar solutiile de pana acum nu au reusit sa trateze problema la radacinile sale. Oprirea completa a tuturor notificarilor, verificarea e-mailului o data pe saptamana sau fortarea standardizarii stricte a aplicatiilor pentru toti cei cu care lucrezi nu este realista. Ca in orice, avem nevoie de echilibru. Uneori, ajungem la un blocaj in lucru si verificarea e-mailurilor noastre poate starni o idee noua creativa sau navigarea printr-un articol pe care l-ati citit pentru cercetare cu o saptamana mai devreme va aminteste de un punct pe care l-ati putea integra. Nu pretindem ca cineva poate sau ar trebui sa fie perfect in mediul digital. Dar am plecat de la suprasolicitarea informatiilor si a venit momentul sa ne concentram. 

Ai grija ce informatii asimilezi.

Descarca Acum Gratuit Cartea – „Ce este COACHINGUL?

Ce urmeaza? 

Din fericire, o categorie emergenta de spatii de lucru digitale unificate creste provocarea. UDW-urile sunt concepute pentru a incuraja “cursul principal” sanatos al muncii noastre, reducand in acelasi timp aspectele tentatiilor, dar care nu se integreaza in viata noastra digitala. Unul dintre aspectele cheie ale unui UDW este ca acestea nu sunt doar un alt instrument. Ganditi-va la ele in schimb la meta-platforme care nu necesita descarcari sau comportamente noi. In schimb, ele organizeaza toate comunicatiile, resursele si aplicatiile tale. existente in functie de proiect sau client. La fel ca si curatarea in playlist a melodiilor digitale, UDW-urile sunt realiste in promisiunea lor: nu pretind ca iti vor oferi puteri supranaturale de productivitate. In schimb, designul lor simplu si intuitiv tonifica distragerea atentiei, permitandu-ti sa te concentrezi, astfel incat poti obtine cele mai bune rezultate.

Ai grija ce informatii asimilezi. NLP www.raduprisacaru.ro

Ai grija ce informatii asimilezi.

Pentru o sesiune de Dezvoltare Personala sau NLP te rog sa ma contactezi.

Speaker & Trainer & Coach – Radu Prisacaru – contact@raduprisacaru.ro – 0727661799

Citeste mai multe despre Dezvoltare Personala

Planifica o discutie Video sau Audio – Gratuit primele 30 minute

Etichetat pe:
Publicat pe  5 octombrie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Categorii

  • Articole recente

  • Etichete

  • Stabileste acum o Intalnire Fata in Fata sau Conferinta Telefonica sau Video


  • Descarca Acum Gratuit:

  • Articole Despre

  • Descarca Acum Gratuit

  • smartphonedownload linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram