Esti condus de cel care te irita

Esti condus de cel care te irita

Esti condus de cel care te irita

Când eram copil, bunicul meu, un om înțelept și blând care a trăit aproape toată viața lui în Iași, mi-a împărtășit o lecție de viață pe care nu am uitat-o niciodată. Într-o după-amiază însorită, stând pe banca veche de lemn din grădina lui, mi-a spus: „Știi, cel care te irită este de fapt cel care te conduce.”

Nu înțelegeam pe deplin ce însemna asta la vremea aceea. Îmi amintesc că l-am privit nedumerit, așteptând o explicație. Bunicul, observând confuzia mea, a zâmbit și a început să-mi povestească despre experiențele sale. El a vorbit despre cum, în tinerețe, se lăsa adesea pradă mâniei și frustrării provocate de oamenii din jurul său. Așa a învățat că, atunci când lași pe cineva să te irite, îi permiți să-ți controleze emoțiile și reacțiile.

„Imaginează-ți că ești ca un vapor”, mi-a spus. „Și persoana care te irită este vântul. Dacă nu înveți să navighezi corect, vântul te va duce unde vrea el, nu unde vrei tu.”

Această metaforă a rămas cu mine. De fiecare dată când mă simțeam iritat sau furios pe cineva, îmi aminteam de cuvintele bunicului și încercam să mă detașez, să nu permit acelor sentimente să mă domine. Am învățat că a fi stăpân pe propriile emoții înseamnă a alege cum să reacționezi în fața provocărilor, și nu a fi la mila altora.

Lecția bunicului meu mi-a modelat modul în care abordez relațiile și conflictele.

Practicarea autocontrolului și păstrarea calmului în situații tensionate, am învățat să nu permit altora să-mi dicteze starea de spirit. Acest lucru mi-a oferit o putere interioară și o claritate pe care nu le-am cunoscut înainte.

Bunicul îmi povestea despre plimbările lui prin Iași, despre oamenii pe care îi întâlnea și provocările pe care le întâmpina. Mă uimea cum reușea să rămână calm și să ofere un zâmbet, chiar și celor care încercau să-l provoace. „Puterea adevărată vine din interior”, spunea el. „Și controlul asupra emoțiilor tale este cea mai mare forță pe care o poți avea.”

Am început să aplic această lecție în viața mea de zi cu zi. La școală, când colegii mă enervau, mă gândeam la cuvintele bunicului și reușeam să rămân calm. Acest lucru nu doar că m-a ajutat să evit multe conflicte inutile, dar m-a și făcut să fiu văzut ca o persoană matură și echilibrată.

Lecția bunicului meu a fost mai mult decât o simplă învățătură; a fost un cadou prețios care m-a ghidat prin multe momente dificile ale vieții. Mi-a arătat că adevărata forță nu vine din a reacționa impulsiv, ci din capacitatea de a rămâne stăpân pe propriile emoții. Grație lui, am învățat că, într-adevăr, cel care te irită este cel care te conduce – dar doar dacă îi permiți.

Esti condus de cel care te irita www.raduprisacaru.ro

Radu Prisacaru – contact@raduprisacaru.ro – 0727661799

Inscrie-te Acum in Grupul Reinventeaza-te si Mergi mai Departe

Inscrie-te Acum in Grupul Expertilor in Branding Personal din Romania

Planifica o discutie Fata in Fata, Video sau Audio – Gratuit primele 60 minute

ÎNSCRIE-TE ACUM GRATUIT ÎN CLUBUL DE DEZVOLTARE PERSONALĂ

Esti condus de cel care te irita www.raduprisacaru.ro

Etichetat pe:
Publicat pe  16 ianuarie 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

smartphonedownload linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram