Invata sa spui NU - Dezvoltare Personala

Invata sa spui NU - Dezvoltare Personala

Invata sa spui NU - Dezvoltare Personala

La inceputul anului am cunoscut-o pe Roberta. Este o persoana deosebita. Calda, prietenoasa si muncitoare. Munceste enorm de mult iar salarizarea nu este pe masura. In fiecare zi munceste 2-3 ore suplimentare. La sfarsitul saptamanii se simte surmenata. Nu se poate odihni, iar in fiecare Luni o ia de la capat. Am intrebat-o de ce face asta. Raspunsul ei a fost fenomenal:

"- Pentru ca nu pot sa spun NU. Colegii si sefii ma roaga sa preiau anumite sarcini in plus iar eu nu pot sa ii refuz"

Draga Roberta, iata 5 sfaturi pentru a spune NU în mod eficient.

S-ar putea să te întrebi, cum să spui NU și să nu te simți rău în legătură cu asta?

Pentru a răspunde la aceasta, trebuie mai întâi să înțelegi de ce oamenii se simt prost cand refuză pe cineva. Dacă spui NU, te poți simți agresiv, ca și cum ai respinge persoana respectivă. Majoritatea oamenilor nu vor să fie agresori. Există o conotație negativă. Sau s-ar putea să se simtă ca tipul rău/negativ. Este posibil să simtă că îl lasă pe om la greu și să se simtă vinovat. Sau, pot chiar să simtă că nu vor fi plăcuți sau vor fi percepuți ca nepăsători și inutili. Drept urmare, oamenii merg de obicei pe calea celui mai mic potențial conflict și se conformează celorlalți.

Dacă oamenii spun NU, de obicei o fac în moduri ineficiente, care vin cu o scuză. De exemplu, s-ar putea spune: „Aș vrea să te ajut, dar sunt foarte ocupat.” Problema cu această abordare este că oferă celeilalte persoane posibilitatea de a întreba în continuare. El sau ea simte că există o deschidere. „Întrucât ești ocupat săptămâna aceasta, ce zici de săptămâna viitoare? "

Iată cum poți spune în mod eficient NU:

Spune-o.

Nu bate câmpii/Nu o lua pe ocolite și nu oferi scuze slabe. Aceasta oferă doar o deschidere pentru cealaltă persoană. Nu întârzia și nici nu te opri. Oferă o scurtă explicație dacă crezi că ai nevoie; totuși, nu te simți obligat. Cu cât spui mai puțin, cu atât mai bine.

Fii asertiv și politicos.

S-ar putea să spui: „Îmi pare rău că nu pot acum, dar te voi anunța când și dacă pot.” Această abordare este politicoasă și te pune într-o poziție de putere schimbând dinamica. Vei prelua sarcina, spunând oamenilor că îi vei anunța când și dacă poți. Un alt exemplu, „Apreciez că mi-ai cerut ajutor, dar am prea multă muncă acum pentru a-mi aloca timpul pentru a-ți fi de ajutor.”

Mulți oameni și multe organizații folosesc tehnici de manipulare, indiferent dacă sunt sau nu în cunoștință de cauză. De exemplu, gândește-te când primești o solicitare pentru o donație la o organizație caritabilă și există opțiuni forțate: „Ați dori să donați suma de 10, 20, 30 Ron sau X?” O altă tactică:  „Majoritatea oamenilor donează 20 Ron – Cât de mult ți-ai dori să donezi?” Aceasta se bazează pe presiunea socială.

Stabilește limite.

Uneori, oamenilor le este greu să spună NU, pentru că nu și-au luat timp să-și evalueze relațiile și să înțeleagă rolul lor în cadrul relației. Când înțelegi cu adevărat dinamica și rolul tău, nu te veți simți la fel de îngrijorat de consecințele raspunsului NU. Îți veți da seama că relația ta este solidă și îți poate rezista spunând NU.

Pune întrebarea înapoi persoanei care ți se adresează.

Acest lucru este extrem de eficient într-o situație de lucru. Să presupunem că un supraveghetor îți cere să îndeplinești mai multe sarcini - mai mult decât poți duce. S-ar putea să spui: „Sunt fericit să fac X, Y și Z; cu toate acestea, aș avea nevoie de trei săptămâni, decât de două, pentru a face o treabă bună. Cum ai dori să le prioritizez? ”

Fii ferm.

Dacă cineva nu-ți poate accepta NU-ul, atunci știi că persoana respectivă nu este un prieten adevărat sau nu te respectă. Rămâi ferm și nu te simți obligat să cedezi doar pentru că acea persoană este incomodă.

La final iti dau un sfat de aur. Din cand in cand .... Fii egoista.

Pune-ți nevoile tale pe primul loc. Nu cele ale persoanei care îți cere ceva. Dacă acorzi prioritate nevoilor acelei persoane față de ale tale, vei descoperi că productivitatea ta va avea de suferit și că resentimentele vor crește.

Poate că putem învăța de la Warren Buffett, care a spus: „Diferența dintre oamenii de succes și cei de mare succes este că oamenii de mare succes spun că nu la aproape totul.”

Acum Roberta a invatat sa spuna NU.

Tu poti spune NU? Daca inca nu poti ...

Invata sa spui NU

Invata sa spui NU - Dezvoltare Personala Asteptare www.raduprisacaru.ro articol

Invata sa spui NU - Dezvoltare Personala

Branding Personal, Dezvoltare Personala, Coaching, Marketing Online & NLP in Iasi & Moldova & Romania

Radu Prisacaru – contact@raduprisacaru.ro – 0727661799

Inscrie-te Acum in Grupul Reinventeaza-te si Mergi mai Departe

Inscrie-te Acum in Grupul Expertilor in Branding Personal din Romania

Citeste mai multe despre Branding Personal

Planifica o discutie Video sau Audio – Gratuit primele 30 minute

Invata sa spui NU

Publicat pe  2 aprilie 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Categorii

  • Articole recente

  • Etichete

  • Stabileste acum o Intalnire Fata in Fata sau Conferinta Telefonica sau Video


  • Descarca Acum Gratuit:

  • Articole Despre

  • Descarca Acum Gratuit

  • smartphonedownload linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram