Reinventeaza-te si Mergi mai Departe
Digital Marketing – Designul unui Website
Cine sustine ca designul unui website nu e important din punct de vedere al optimizarii, nu are habar. In primul rand, arhitectura link-urilor e importanta pentru indexare si numele link-urilor pot avea o oarecare greutate. Un link de genul domeniu.ro/keyword1.php va conta mai mult decat acelasi link, de forma domeniu.ro/chestiiinteresante.php.
Designul website-ului reprezinta partea vazuta a acestuia, interfata cu internautul, posibilul tau Client.
Aceasta interfata trebuie sa fie prietenoasa. Informatiile trebuie sa fie bine si corect structurate (plecand de la cele mai importante catre cele mai putin importante). Imaginile trebuie bine alese, corect “taiate” iar scrisul citet si fonturile corect alese.
Din punctul de vedere al motoarelor de cautare, designul grafic are iarasi importanta. Vrei ca website-ul sa se incarce rapid. Un crawler indexeaza o pagina in cateva milisecunde. Ii poti ingreuna munca daca ai pagini de 500-600kb sau mai mult. In plus, un design eficient inseamna mai mult “on page time” si mai multe page impressions.
Nu in ultimul rand, imaginile, care tin pana la urma de design, pot avea un important rol in optimizare. Modulul motorului Google, Google Images indexeaza imaginile de pe website-uri dupa marime. Alt tag-ul si continutul langa care sunt puse pozele trebuie optimizate in asa fel incat sa contina keyworduri in alt tags, sa aiba o marime (atat dimensiuni cat si numar de kb/mb) care sa poata fi indexata.
In calitate de web designer, ar trebui sa faci design-ul website-ului tau pentru a oferi vizitatorilor tai usurinta in utilizare. Website-ul este mai buna impresie si cel mai important, imaginea experientei tale. Nu conteaza daca ai cele mai bune produse din lume – atat timp cat website-ul tau este saracacios facut si vizitatorii vor pleca din cauza web design-ului gresit.
Cand ma refer la „desing bun”, nu ma refer doar la un desing grafic bun. Un web design profesional va scoate in evidenta componentele care contribuie la un „design bun” – accesibilitate, interfata sau un layout interesant, experinta design-erului si mai ales design-ul grafic.
Prin urmare, voi sublinia cateva caracteristici ale unui design prost si sper ca vei verifica website-ul tau si daca vei regasi aceste greseli vei considera ca este momentul unor schimbari radicale si vei actiona imediat.
1)Background muzical
Daca nu ai un website care promoveaza o formatie, un CD, un DVD sau orice alceva strans legat de muzica, atunci te sfatuiesc sa nu folosesti background muzical pe website-ul tau.
S-ar putea sa te atraga si sa ti se para interesant backgroundul muzical, dar daca ai un website cu mai multe pagini, repornirea melodiei va stresa gratuit vizitatorul. Daca as fi vizitatorul tau as reduce volumul difuzorului sau mai rau, as parasi imediat website-ul.
Nu faci decat sa adaugi o sarcina ineficienta website-ului tau iar vizitatorilor care au o conexiune mai slaba sau dial-up le va fi foarte greu sa incarce intreg website-ul.
2)Fonturi Extra large/small
Asa cum spuneam, sunt multe caracteristici care contribuie la un web design, nu doar design-ul grafic – una dintre cele mai importante o reprezinta accesabilitatea utilizatorului. Trebuie sa gandesti fonturile textelor pe website-ul tau astfel incat sa fie usor de citit si de marimi rezonabile astfel incat sa nu sara in ochii vizitatorului dar nici sa fie prea mici, sa necesite o atentie sporita. Nu conteaza cat de bun este continutul de pe website-ul tau daca fonturile nu vor ajuta vizitatorii sa citeasca intregul continut.
3)Ferestre Popup
Ferestrele Popup reprezinta o modalitate prea ostentativa de advertising. 90% din aceste ferestre nu merita atentia mea asa ca instinctual le inchid ori de cate ori apar.
Imagineaza-ti ca pui un mesaj important intr-o astfel de fereastra si nu este citit de majoritatea vizitatorilor. Astfel se pierde foarte mult din functionalitatea si continutul website-ului.
Mai mult, majoritatea browserelor opresc de la afisare aceste ferestre.
In concluzie, permiteti-mi sa va reamintesc ca munca de web marketer include si pe cea de web designer si acest lucru trebuie sa fie vizibil pe website-ul tau la un nivel profesionist.
4)Indexarea unei pagini in doua feluri diferite
Multi programatori indexeaza prima pagina folosind /index.html, la sfarsitul URL-ului. Aceasta pentru a arata browserului care pagina sa fie incarcata la inceput cand cineva iti viziteaza website-ul.
Daca vei folosi www.vacantaminunata.ro si www.vacantaminunata.ro/index.html motoarele de cautare vor indexa mai greu aceasta pagina deoarece o poate vedea in doua feluri diferite si astfel vei fi afisat mai jos in pagina de afisare la cautare.
5)Website in Flash
Daca iti faci un website full flash, chiar daca arata bine, trebuie stiut ca un crawler nu poate indexa textul din flash. Sunt tot felul de trucuri, cum ar fi folosirea de text din fisiere externe, tehnologia SIFR si altele, dar din nou, ingreunezi munca motoarelor de cautare. La fel cu javascriptul, nu se poate (inca) indexa textul dintr-un JS. Aviz celor care folosesc excesiv si absolut inutil nav baruri JS sau popupuri cu continut.
…. va continua.